MESURES I EQUIVALÈNCIES CULINÀRIES


És una còpia de les equivalències de:

http://quecuinoavui.wordpress.com/2011/09/18/equivalencia-de-pesos-i-mesures-a-la-cuina/



Explicar una recepta de cuina no sempre és senzill i intentar seguir-ne una tampoc! Aquí us deixo algunes indicacions , però tranquils a cada recepta intentaré posar-vos-ho fàcil!

un pessic de sal: quantitat de sal que cab si s’ajunten el dit gros i l’índex. Se sol incorporar el pessic a la paella o tupí de cop, i després remenem
un polsim de sal, pebre, canyella, sucre llustre, orenga…: una o dues mides de pessics que distribuïm per la superfície del plat…com si estigues cobert per un xic de pols
un xic, una mica: equivalent a pessic, polsim  o raig-rajolí. Depèn del plat pot ser 2 polsims (sabors forts) o 1/2 culleradeta de cafè
un rajolí (líquids): líquid que surt en 2 segons d’un setrill d’oli petit, per exemple
Per mesurar una tassa, omplir el mesurador sense comprimir ll’ingredient. 

Per “rasar” una cullerada d’ingredient, utilitzar un ganivet per treure l’excés.
En líquids
1000 cc és igual a 1000 ml 

1 cc és igual a 1 ml 
1 Litre és igual a 1000 cc o 1000 ml  
½ tassa ………………………. 100 cc aprox. 
1 tassa ……………………….. 200 cc aprox. 

2 tasses ……………………….400 cc aprox. 
5 tasses ………………………… 1 litre
1 got d’aigua ………………….. 200 ml
1 got de vi …………………..… 100 ml
1 cullerot …………………….… 260 ml 
1 cullerada ………………….… .. 15 ml
1 copa de conyac ……………40-50 ml 
1 tassa de te …………….…….. 150 ml

Quan  una recepta diu: 
Bol =……………......……. 1 tassa d’esmorzar 
Tassa =………………….. 1 tassa de les de te 
Tasseta =……………...… 1 tassa de les de cafè 
Cullerada =……………… 1 cullerada de les soperes 
Culleradeta =……………. 1 cullerada de les de postres
Culleradeta de moca =…. 1 culleradeta de les utilitzades per al cafè 
Got = ……………….....…. 1 got dels d’aigua 
Gotet =………………....… 1 got dels de vi




Equivalència de capacitat: 
1 culleradeta d’aigua – 5 mil.lilitres 
1 cullerada d’aigua – 15 mil.lilitres 
3 culleradetes d’aigua – 1 cullerada 
16 cullerades d’aigua – 1 got d’aigua 
1 got dels d’aigua – 200 centímetres cúbics 
1 got dels d’aigua – 2 gots dels de vi 
1 got de vi 100 cc – 100 centímetres cúbics 
1 tassa de cafè – 250 centímetres cúbics 
1 bol o tassa desmorzar = 250 mil.lilitres = 1 / 4 de litre = 2 decilitres i 1/2
1 tassa de les de te = 150 mil.lilitres = 1 decilitre i 1/2
1 tassa de les de cafè = 100 mil.lilitres = 1 decilitre 
1 got dels d’aigua = 200 mil.lilitres = 2 decilitres 
1 got dels de vi = 100 mil.lilitres = 1 decilitre
8 cullerades soperes = 100 mil.lilitres = 1 decilitre 
1 copeta o got de licor = 50 mil.lilitres = 1 / 2 decilitre = 4 cullerades soperes

Una tassa de les de te de: 
Aigua = ……………………. 1 decilitre i ½ 
Arròs =…………….....…….. 150 gr 
Sucre =……………….....…. 150 gr
Farina =………………....…. 120 gr 
Pa ratllat =……………......... 100 gr 
Formatge ratllat =……......... 100 gr

Una tassa de les de cafè de: 
Aigua =…………………… 100 mil.lilitres = 1decilitre
Arròs =……………...……… 75 gr 
Sucre =…………....……….. 75 gr 
Farina =……………...…….. 60 gr
Pa ratllat =…………….....… 50 gr 
Formatge ratllat =………..... 50 gr



Pesos i equivalències diverses: d’1 tassa en gr 


Arròs ………………..........……. 200 gr 

Maduixes picades ……………. 170 gr
Pomes picades ……….......….. 125 gr 
Prunes, préssecs, taronges, peres, síndria picades …. 150 gr 
Galetetes mòltes ……….....….. 100 gr 
Nous mòltes ………….......…….. 80 gr
Nous en trossos …….......…….. 100 gr 
Pa ratllat ………………….....…. 100 gr 
Panses de raïm ………….....…. 160 gr 
Polpa de codony ………........… 220 gr 
Polpa de tomàquet ………........ 180 gr
Maicena o sèmola ………......... 130 gr 
Xocolata en pols ……........…… 100 gr 
Coco ratllat …………….........….. 80 gr 
Cacau en pols …….......………. 140 gr

Una cullerada sopera rasa de en gr: 
Oli =………………………. 15 gr 
Arròs =…………………… 20 gr 
Sucre =…………………... 20 gr 
Sucre glassat =……….….15 gr 
Cafè =…………………… 18 gr 



Farina =…………………. 15 gr 

Llet =……………….……. 17 gr
Llevat =………….…….. .. 10 gr 
Mantega =……...…….…. 15 gr 
Melmelada =……………. 20 gr 
Mel =……………….……. 10 gr 
Nata líquida =………...…..20 gr 
Pa ratllat =………….…… 15 gr 
Julivert o qualsevol altra herba picada = 10 gr 
Formatge ratllat =………. 15 gr 
Sal =…………………….. 15 gr

Un bol o tassa d’esmorzar de: 
Aigua =…………………… 250 mil.lilitres = ¼ de litre = 2 decilitres i ½
Arròs =…………………..... 240 gr 
Sucre =………………..….. 240 gr 
Farina =………………..…. 180 gr 
Pa ratllat =………….....….. 150 gr
Formatge ratllat =……...... 150 gr

Oli: 
1 litre d’oli …………… 5 tasses
1 tassa d’oli ………….. 190-200 cc1 
cullerada d’oli ………... 14-16 cc1
culleradeta d’oli ……… 4-5 cc1
tassa ……………….… 15-16 cullerades



Per tenir en compte: 

1 cullerada equival a 10 gr d’oli 
1 culleradeta =……… 4 gr d’oli 
1 got de vi =….....… 150 ml d’oli 
1 gotet de licor =….... 20 ml d’oli



Farina: 

1 quilo de farina …..........…. 8 i 1 / 2 tasses aprox. 
1 tassa de farina ………….. 120-130 gr aprox. 
1 cullerada rasa farina ……. 10 gr aprox. 
1 cullerada plena de farina .. 20 gr aprox. 
1 culleradeta rasa de farina ... 3 gr aprox. 
1 tassa de maicena ……....100 gr

Sucre:
1 quilo de sucre …………..…. 5 tasses aprox. 
1 tassa de sucre …………..... 190-200 gr aprox. 
1 tassa de sucre negra …….. 160 gr
1 tassa sucre impalpable ..… 120-130 gr aprox. 
1 cullerada rasa …………...... 11-13 gr aprox.
1 cullerada plena ………....… 26-28 gr
1 culleradeta rasa ……….….. 3-4 gr

Mantega 
1 tassa ……………..…….. 190-200 gr 
1 cullerada rasa …………. 10-15 gr 
1 culleradeta rasa ……….. 6-8 gr 
1 cullerada plena ………... 40-45 gr 
1 tassa a temperatura ambient. 1 i 1 / 2 tassa fosa 
Una nou de mantega ……. 30 gr

Un ou:


petit …….…… 50 gr

mitjà ………… 55-60 gr 
gran ……..+ de 65 gr 
1 unça ... …… 30,5 gr
1 lliura …..….. 490 gr



Quant s’ha de servir… 


Guarnició de patates … 250 gr

Llegums fresques …..... 200 gr 
Amanida verda …....…. 100 gr 
Carn amb os ……......... 250 gr
Carn sense os ….....…. 150 gr 
Peix sencer …..........…. 250 gr 
Filet ……………........... 150 gr
Formatge …..………….. 80 gr
Espagueti …......………. 80 gr 
Arròs ……….........…….. 40 gr

1 comentari: